cikk

Biztonságban a neten

Hogyan válasszunk mobilt a gyereknek?

Drága, olcsó, okos vagy buta? Segítünk!

Tippek a megfelelő

  • képernyőmérethez
  • tárhelyhez
  • tokhoz
  • fóliához
  • okosórához

A kapcsolattartás, az információszerzés manapság már a legkisebbeknek is igénye, emellett pedig a játék és a szórakozás legújabb népszerű eszköze is a telefon. Épp ezért fontos kérdés, milyet válasszunk a gyerekeknek, ami megadja nekik, amire szükségük van, de nem veszélyes és nem is túlzás. Nyilván minden család szíve joga eldönteni, hány éves kortól kap a gyermek saját telefont, ezzel a cikkel a megfelelő készülék kiválasztásában szeretnénk segíteni.

Ebben az esetben a méret a lényeg

Az egyik legfontosabb a képernyőméret: minél nagyobb, annál könnyebben olvasható a tartalma, és persze annál kényelmesebb pötyögni a virtuális billentyűzeten. A középkategóriás típus esetében a nagy kijelző mellé általában nagy kapacitású, akár 5000 milliamperórás (mAh) akkumulátort is beszerelnek, hiszen ehhez elég nagy a készülékház. Nyilván a kijelző felbontása is fontos, de ma már igazából a legolcsóbb modelleknek is van annyira szép a képe, hogy ne okozzon gondot.

Tárhely

Ugyancsak fontos a belső tárhely mérete: okosan használva – például, ha a fotókat mindig a felhőbe töltjük fel, és töröljük –, 64 gigabájt bőven elegendő. Arra figyeljünk azért, hogy iPhone esetében sosem, az androidos készülékek esetében pedig bizonyos készülékek esetében nem bővíthető a háttértár mérete, erre mindig előre gondoljunk. A bővíthető háttértárral amúgy is sok lehet a macera, mert a telefon külön kezeli a belső memóriától, és nem is minden appot lehet a memóriakártyára telepíteni. Bár nem tűnik annak, a telefon rendszermemóriájának (a telekomos árlistán RAM néven találod az adatlapokon) a mérete is fontos: androidos és iOS-es telefonból is érdemes legalább 3 gigabájt memóriával szereltet választani. Ha jövőbiztos telefont szeretnél, Androidnál a 4 gigás is ajánlott, a túl kevés memóriával szerelt típusok hajlamosak már kicsit intenzív használat mellett is belassulni – a gyerekek pedig intenzíven fogják használni őket.

Ne a tokon és a fólián spóroljunk!

Még a felnőttek is hajlamosak leejteni az okostelefonjukat, így a gyereknek szánt mobilhoz rögtön, már a vásárláskor érdemes egy strapabíró tokot vásárolni. A tok kiválasztásakor az esztétikumok helyett érdemes a gyakorlatiasságra törekedni: bár a nagy, kiálló peremű tokok kevésbé dizájnosak, ezek védik a leghatékonyabban az okostelefont – magyarázza Salamon Károly, a Magyar Telekom készülékspecialistája.

Egy okostelefon legdrágább alkatrésze az érintőképernyő, így ezt érdemes már a vásárlás pillanatától óvni a sérülésektől. A Magyar Telekom egy ultramodern, ClearPlex nevű fóliája valójában egy NASA-fejlesztés, amely azért készült, hogy az űrhajósok az űrben is biztonságosan használhassanak üveg felületű eszközöket, hiszen ha egy számítógép vagy tablet kijelzője a súlytalanság közepette megsérül, az apró szilánkok csak sodródnának az űrállomáson vagy az űrhajóban – tudtuk meg Gáspár Balázstól, aki szintén készülékspecialista a Telekomnál. A ClearPlexet egy speciális fóliázó géppel néhány perc alatt az adott készüléknek megfelelő mintájúra vágják, és egy néhány óra alatt teljesen elpárolgó, zselés anyaggal precízen a helyére lehet igazítani a képernyőn.

A legkisebbeknek: órába épített mobil

A mobiltelefonként használható Xplora X5 Play okosórát kifejezetten gyerekek számára fejlesztették: a viselhető eszközzel bármikor fel tudják hívni szüleiket, vagy az előzetesen megadott egyéb telefonszámokat, például a nagyszülőket. Az új órával fotózni és rövid videókat is lehet készíteni, beépített lépésszámlálója pedig segít eldönteni, hogy teljesült-e az aznapra kitűzött mozgásmennyiség. **Saját okostelefonjukon keresztül pedig a szülők mindig láthatják a gyermek aktuális tartózkodási helyét. **Mivel eSIM-kártyát használ, nagyon egyszerű beüzemelni, nem szükséges hozzá szétszedni sem a készüléket.

Szerző: Papp Kristóf

Ha tetszett ez a cikkünk, akkor olvasd el ezeket is: Így állítsd be a gyereked telefonján a szülői felügyelet módot Gyerekzár: a szülőknek nyugalom, a gyerekeknek lehetőség Nyelvtanulós appok gyerekeknek 6 kreativitásfejlesztő app gyerekeknek

Hasznos volt?