cikk

Biztonságban a neten

Így állítsd be a gyereked telefonján a szülői felügyelet módot

Praktikus segítség iPhone és Android készülékekhez.

Most megtudhatod hogyan állítsd be a gyereked Android alapú készüléket vagy iPhone-ját, és hogyan használd a Google Family Linket. Plusz olvasd el mire érdemes figyelni a gyermeked első telefonjánál, és hogyan hozz létre mobiltelefon-használati szabályokat és határokat.

Amikor elhatározod magad, hogy megveszed a gyereked első telefonját, jó pár dolgot érdemes átgondolni. Mert egyrészt a lehetőségek tárháza nyílik meg előttetek, ami a kapcsolódást illeti. Kutatások szerint átlagosan 10 éves korára minden gyerek rendelkezik telefonnal, a legtöbb szülő azért lépi meg ezt, mert a gyereke biztonságát tartja szem előtt, illetve szeretne vele akkor is kapcsolatban lenni, amikor a kicsi épp távol van. Másrészt kockázatos is készüléket adni egy kisgyerek kezébe, éppen ezért nem csoda, hogy a legtöbben használnak valamilyen szülői felügyeletet a készülékeken.

Egy felmérés szerint:

• a szülők 36%-a szülői felügyeletet használ, hogy korlátozza, mennyi ideig férhet hozzá gyermeke bizonyos alkalmazásokhoz a telefonján. • 42%-uk valamilyen szülői felügyeletet használ arra, hogy távolról nyomon kövesse, mit csinál a gyermeke. • a szülők 72%-a ismeri a gyermeke telefonjának feloldásához szükséges kódot. • a szülők 64%-a kapcsolt be vagy telepített valamilyen szülői felügyeletet, amikor gyermeke megkapta a telefonját. • a szülők 53%-a nézi meg gyermeke telefonját, hogy lássa, mit csinál.

Nem is kétséges: szülőként egyensúlyt kell teremteni, világos irányelveket kell felállítani és nyíltan kell beszélni a gyerekekkel a lehetséges veszélyekről. Szerencsére már minden mobiltelefonon elérhetők olyan beállítások, amik gondoskodnak a gyerek biztonságáról és a te nyugalmadról is.

Mire figyelj a gyermek első telefonjánál?

Az, hogy milyen telefont vásárolsz, attól függ, hogy mire is van tulajdonképpen szükség. Léteznek kifejezetten gyerekekre szabott készülékek, amik hasonlítanak a régi "butatelefonokhoz", csak üzenetküldésre vagy hívás fogadására, indítására alkalmasak. (Név szerint a Gabb és a Pinwheel.) A szülők könnyen nyomon követhetik a hívások és a szöveges üzenetek előzményeit, használhatják a földrajzi helymeghatározó funkciókat, zárolhatják a telefont vagy az alkalmazásokat. De ha klasszikus okostelefont terveztek vásárolni, akkor is van eszköz a kezedben, amivel korlátozni tudod a készüléket.

Így állítsd be az Android alapú készüléket

A telefonokon a szülői felügyelet módot többféleképpen is be lehet állítani. Kövesd a lépéseket Android telefonon vagy használhatod a Google által biztosított "Family Link" nevű beépített funkciókat is. A Family Link lehetővé teszi, hogy korlátozd a gyerek eszközhasználatát, beleértve a képernyőidő-korlátok beállítását, az alkalmazások hozzáférésének kezelését és egyebeket. Így állítsd be:

Telepítsd a Google Family Linket

  1. Telepítsd a "Google Family Link for parents" alkalmazást a Google Play Áruházból a saját készülékedre.
  2. Hozz létre egy Family Link fiókot: nyisd meg a Family Link alkalmazást, és kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat, hogy új Family Link-fiókot hozz létre.
  3. Add hozzá gyermeked fiókját: miután létrehoztad, kövesd az utasításokat. Ha gyermeked nem rendelkezik Google-fiókkal, akkor ebben a folyamatban létrehozhatsz neki egyet.
  4. Állítsd be a szülői felügyeletet: miután a fiókokat összekapcsoltad, beállíthatsz különböző korlátokat, többek között:
  • Alkalmazás- és tartalomkorlátozások: ellenőrizd, hogy gyermeked milyen alkalmazásokat érhet el és tölthet le a Google Play Áruházból.
  • Képernyőidő-korlátozások: állíts be napi használati korlátokat, vagy ütemezz be meghatározott időpontokat, amikor gyereked a készülékét használhatja.
  • Lefekvési idő és eszközzár: állítsd be a készülék zárolásának idejét lefekvéskor.
  • Webes tartalomszűrés: engedélyezd a SafeSearch funkciót a Google keresőben az explicit tartalmak szűréséhez.
  1. Testreszabott beállítások: az egyéb beállításokat az igényeidnek megfelelően módosíthatod, például az engedélyek kezelését, a tevékenységi jelentéseket és az alkalmazáskérelmek távoli jóváhagyását.
  2. Telepítsd a Family Linket gyermeked készülékére: a beállítás befejezéséhez telepítsd a "Google Family Link for children and teenagers" alkalmazást a Google Play Áruházból gyermeked Android készülékére. Kövesd az utasításokat, hogy összekapcsoljad a készüléket a saját fiókoddal. Ha a beállítás befejeződött, tudod is ellenőrizni gyermeked eszközhasználatát, és a szülői eszközén lévő Family Link alkalmazáson keresztül nyomon követheted a tevékenységét.

Így állítsd be a gyereked iPhone-ját

  1. Apple ID és iCloud: ha gyermeked 13 év alatti, létrehozhatsz egy Családi megosztás fiókot az Apple ID-hez. Ez lehetővé teszi a szülői felügyelet beállítását, a vásárlások jóváhagyását és egyebeket. Ha 13 éves vagy idősebb, létrehozhatsz neki egy hagyományos Apple ID-t. Jelentkezz be az iCloudba a létrehozott Apple ID-val.
  2. Engedélyezd a családi megosztást: válaszd a Beállítások > [A neve] > Családi megosztás > Családi beállítások. Kövesd az utasításokat gyereked Apple ID-jának hozzáadásához és a szükséges beállítások konfigurálásához.
  3. Képernyőidő beállítása: válaszd a Beállítások > Képernyőidő > Képernyőidő bekapcsolása menüpontot. Állíts be jelszót, engedélyezd az alkalmazáskorlátozást, a tartalomkorlátozást és más megfelelő beállításokat gyermeked életkorának és igényeinek megfelelően.
  4. Engedélyezd a Find My opciót: válaszd a Beállítások > [Az Ön neve] > Find My > Find My iPhone, és kapcsold be.
  5. Az adatvédelmi beállítások konfigurálása: válaszd a Beállítások > Adatvédelem menüpontot, és állítsd be az olyan alkalmazások engedélyeit, mint a Kamera, a Fotók, a Helymeghatározási szolgáltatások és más alkalmazások.

Mobiltelefon-használati szabályok és határok megállapítása

Állíts fel egyértelmű szabályokat és elvárásokat a képernyőidő-korlátozással, az alkalmazások használatával, a készülékmentes időszakokkal, például étkezés vagy lefekvés idejére, valamint a felelős használatra vonatkozó elvárásokkal kapcsolatban. Rendszeresen ellenőrizd, hogy a gyereked betartja-e ezeket az irányelveket. Tanítsd meg gyerekednek a többfaktoros hitelesítés fontosságát és az erős jelszavak jelentőségét.

Szerző: Papp Kristóf

Ha tetszett ez a cikkünk, akkor olvasd el ezeket is: Gyerekzár: a szülőknek nyugalom, a gyerekeknek lehetőség Hogyan válasszunk mobilt a gyereknek?

Hasznos volt?