cikk
Tuning

Tanulás, fejlődés

6 tipp a szupererők előcsalogatására

A Mélylevegőt Projekt pszichológusa, Juhász Bettina cikkében tippeket hoz a nyárra, amikkel fejlesztheted a gyereked!

A karaktererősségekről szóló cikkünket a Mélylevegőt Projekt pszichológusa, Juhász Bettina írta.

Biztos te is azt szeretnéd, hogy a gyereked boldog, kiegyensúlyozott és sikeres legyen. De vajon valóban segíted őt ebben a folyamatban? Hogyan ismerheted fel és fejlesztheted azokat a “szupererőket”, amik igazán meghatározzák őt? Itt a nyár, több szabadidőtök van együtt, ami tökéletes lehetőség arra, hogy a problémák és a nehézségek helyett a pozitív dolgokra összpontosítsatok: fedezzétek fel és erősítsétek gyermeked jó tulajdonságait!

Miért fontos, hogy észrevedd és ápold gyermeked erősségeit?

Gyermeked “szupererejének” felismerése és támogatása nagyon fontos. Először is, növeli az önbizalmát és az önértékelését. Amikor észreveszed és megdicséred az erősségeit, ő is jobban fogja érezni magát. Másodszor, ezek az erősségek segítenek boldogabbá és motiválabbá válni, mert amikor ezeket használja, elégedettebb lesz.

A VIA (Values in Action) modell szerint 24 különböző “szupererő” létezik, amelyek hat nagy csoportba sorolhatók. Ezek az erősségek mindenkiben megtalálhatók – hiszen meghatározzák, hogyan viselkedünk és milyen a személyiségünk – de nem
egyformán.

Az alábbiakban olvashatsz néhány példát, amelyek segíthetnek a felismerésben és az erősségek kiaknázásában.

1: Bölcsesség és tudás
● kreativitás ● kíváncsiság ● nyitott gondolkodás ● tanulás szeretete ● perspektíva

A gyermeked mindig tele van kérdésekkel? Legyen szó a természet csodáiról vagy az emberi test működéséről, sosem lankad az érdeklődése? Esetleg imád rajzolni, festeni, zenélni és örömmel mutatja meg alkotásait a családnak?

Haszna: A kíváncsiság és a tanulás szeretete hosszú távon segíti a problémamegoldó képességek és a kritikus gondolkodás fejlesztését. Az ilyen készségek nem csak az iskolai eredményekben, hanem a jövőbeli karrierben is jelentős előnyt jelentenek. A kreativitás és a művészi önkifejezés fejlesztése növeli a problémamegoldó képességet, önbizalmat, érzelmi kifejezést, innovációt és szociális készségeket. Emellett szuper stresszkezelő módszer is, valamint aktív kikapcsolódást is jelent. Ezek a készségek fontosak az iskolai és későbbi munkahelyi sikerekhez, valamint az érzelmi jólét fenntartásához.

Így tuningold ezt az erősséget:

Tudományos kísérletek: Otthoni körülmények között végezzetek egyszerű tudományos kísérleteket, például szódabikarbónás vulkánt vagy szivárványos tejkísérletet. Ezekkel nemcsak a kíváncsiságot, hanem a gyakorlati tudást is fejleszthetitek.
Közös művészeti projektek: Készítsetek közösen egy nagyobb művészeti projektet, például egy családi festményt vagy kollázst. Mindenki hozzáteheti a saját ötleteit és kreativitását, és a végeredmény egy szép közös alkotás lesz.


2: Szeretet és emberség
● kedvesség ● szeretet ● társas intelligencia

Észrevetted, hogy a gyermeked mindig odafigyel a társaira? Ha valaki szomorú, ő az első, aki mellé ül és megpróbálja felvidítani?

Haszna: Az empátia és kedvesség fejlesztése elősegíti az erős társas kapcsolatok kialakítását és fenntartását, ami elengedhetetlen a személyes és szakmai életben is. Az empatikus emberek általában jobban boldogulnak a munkahelyi csapatmunkában és vezetői szerepekben, mivel képesek megérteni és kezelni mások érzelmeit.

Így tuningold ezt az erősséget:

Önkéntesség: Keress egy közeli jótékonysági szervezetet, ahol önkénteskedhettek együtt. legyen az akár egy cicamentés, ételosztás.
Kedvességi lista: Készítsetek közösen egy listát olyan apró kedvességekről, amelyeket másokkal megtehettek. Minden nap próbáljatok meg egyet megvalósítani. Például vásároljatok be a szomszéd néninek, vagy gyűjtsétek össze a már nem használt játékokat és vigyétek el valakinek, aki örülne neki.

3: Bátorság
● bátorság ● kitartás ● őszinteség ● életerő

A bátorság nem az, amikor nem félsz semmitől. A bátorság az, amikor félsz valamitől, mégis belevágsz! Volt már ahhoz hasonló helyzet, hogy a gyermeked, aki egyébként fél a nyilvános beszédtől, de úgy döntött, hogy részt vesz az iskolai mesemondó versenyen? Az izgulás ellenére keményen készült, és végül sikeresen előadta történetét az egész iskola előtt?

Haszna: A bátorság fejlesztése növeli a gyermek önbizalmát, rugalmasságát és kitartását, segít neki ésszerű kockázatokat vállalni, valamint erősíti problémamegoldó képességét. Emellett elősegíti az erős és egészséges társas kapcsolatok kialakítását, mivel mások értékelik a bátor és kitartó viselkedést.

Így tuningold ezt az erősséget:

Sporttevékenységek: Válasszatok közösen egy sportágat, amit mindketten szívesen kipróbálnátok. Lehet ez akár egy új mozgásforma, mint a falmászás vagy a karate, amely bátorságot és kitartást igényel.
Szereplési lehetőségek: Bátorítsd gyermeked, hogy vegyen részt tábori előadásokon vagy versenyeken. Közösen készülhettek fel ezekre, és támogathatod őt a szereplés során.

4: Igazságosság
● tisztesség ● vezetői képességek ● társas felelősségvállalás

Ha egy társasjáték közben valaki csalni próbál, a te gyermeked az első, aki felemeli a szavát és helyreállítja a szabályokat?
Haszna: Az igazságosság érzéke elősegíti a tisztességes és etikus viselkedést, ami elengedhetetlen a munkahelyi és társadalmi kapcsolatokban. Hozzájárul a megbízhatóság és a hitelesség kialakításához, segít a konfliktusok igazságos megoldásában, és támogatja az egyenlő bánásmódot és a méltányosságot a közösségekben.

Így tuningold ezt az erősséget:

Családi döntéshozatal: Vond be gyermeked a családi döntésekbe, például hogy hova menjetek nyaralni vagy milyen közös programot szervezzetek a hétvégére. Hallgasd meg véleményét és vedd figyelembe javaslatait.
Társasjátékok: Játsszatok együtt olyan társasjátékokat, amelyek fejlesztik az igazságosság érzését és a szabályok betartását, például a Monopolyt vagy a sakkot.

5. Mértékletesség
● megbocsátás ● alázatosság ● óvatosság ● önkontroll

A gyermeked mindig szerényen fogadja a dicséreteket az eredményeiért, és inkább csapattársai erőfeszítéseit hangsúlyozza? Vagy ha kap egy tábla csokit, beosztja több napra magának? Esetleg akkor is tud uralkodni az érzelmein, ha nagyon zaklatott?

Haszna: A mértékletesség segít az érzelmek és impulzusok kontrollálásában, elősegíti a stresszkezelést és a konfliktusmegoldást. Növeli a mentális ellenállóképességet és az önfegyelmet, ami hozzájárul a hosszú távú célok eléréséhez. Ezen kívül támogatja az egészséges kapcsolatok fenntartását, mivel elősegíti a nyugodt és kiegyensúlyozott viselkedést.

Így tuningold ezt az erősséget:

Érzelmi napló: Vezessetek közösen egy érzelmi naplót, amelyben minden nap leírjátok, hogyan éreztétek magatokat és mi váltotta ki ezeket az érzéseket. Ez segít az érzelmek megértésében és kezelésében.
Relaxációs gyakorlatok: Tanuljatok meg együtt egyszerű relaxációs technikákat, például mélylégzést vagy mindfulness meditációt. Gyakoroljátok ezeket rendszeresen.

6. Transzcendencia
● szépség és kiválóság értékelése ● hála ● remény ● humor ● spiritualitás

A gyermeked gyakran elbűvölten figyeli az esti égbolt csillagait, és kérdéseivel mélyebb összefüggésekre keres választ? Úgy érzed, a legapróbb dolgokért is hálás? Mindemellett még a tréfálkozást is nagyon élvezi, és lelkesen osztja meg veled a legújabb vicceket?

Haszna: A transzcendencia karaktererősség segíti az embereket abban, hogy kapcsolatot teremtsenek a nagyobb értékekkel és értelmezésekkel, ami hozzájárul az élet értelmes értelmezéséhez és irányításához. Ezáltal növeli az érzelmi stabilitást és a belső béke érzését, segítve az embereket abban, hogy ne csak túléljék, hanem megerősödjenek és növekedjenek a kihívásokkal teli helyzetekben is.

Így tuningold ezt az erősséget:

Természetjárás: Töltsetek időt a természetben, fedezzétek fel együtt a környezeteteket. Beszélgessetek arról, hogy milyen érzéseket vált ki belőletek a természet szépsége és nyugalma.
Hála gyakorlatok: Minden este mondjátok el egymásnak, hogy miért vagytok hálásak aznap. Írjátok le ezeket egy közös hálanaplóba, amelyet bármikor elővehettek, ha szükségetek van egy kis pozitívumra.

A VIA karaktererősségek modellje egy remek eszköz arra, hogy szülőként segítsd gyermeked a fejlődésben és az önmegvalósításban. Az erősségek felismerése és tudatos fejlesztése nemcsak gyermekedet teszi boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá, hanem a családi kapcsolatokat is erősíti. Kezdjétek el ma, és fedezzétek fel együtt a bennetek rejlő értékeket és lehetőségeket!

Hasznos volt?