cikk

Boldog család

2024. 08. 22.

A Z generáció inkább elkapcsol, ha szexjelenetet lát a filmekben

A Z generáció ­– akikről azt hittük, hogy a szexualitás minden aspektusát magukénak érzi – forradalmasítja a filmkultúrát.

Legyen szó romantikus filmről, akcióról vagy thrillerről, jó pár filmben kibontakozik egy-egy szerelmi szál, ami aztán egy forró együttlétben éri el a tetőfokot. A szexjelenetek évtizedek óta szerves részét képezik a moziknak, de hogy miért van egyáltalán szükség rájuk, arról megoszlanak a vélemények. Drámai feszültségkeltés? Provokáció, vagy valósághű ábrázolás lenne a cél? Néhányan úgy gondolják, hogy a karakterfejlődés vagy a történetmesélés fontos eszközei ezek a jelenetek, azonban a Z generáció egyértelműen másképp látja ezt. Egy friss kutatás szerint a Z generáció közel fele − pontosan a 43%-a – kikapcsolja a filmet, ha szexjelenetet lát. Ez az arány magasabb, mint bármely más korosztályban, és rávilágít arra, hogy a mai fiatalok már teljesen máshogy viszonyulnak a meztelenséghez és az intimitás ábrázolásához a filmekben és sorozatokban, mint elődeik.

Miért utasítja el a Z generáció a szexjeleneteket?

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a Z generáció sokkal érzékenyebb a tartalmak relevanciájára. Számukra az intim jelenetek gyakran tűnnek feleslegesnek vagy a történet szempontjából indokolatlannak. Egy másik, a The Economist által végzett kutatás szerint az elmúlt két évtizedben közel 40%-kal csökkent a szexjelenetek száma a filmekben, ami a társadalom változó hozzáállását és igényeit tükrözi.

A Z generáció nemcsak érzékenyebb a tartalmakra, hanem kritikusabban is viszonyul a média által közvetített üzenetekhez. Egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a tiszteletre, a közös beleegyezésre és az egyenlőségre, így sokan közülük zavarónak vagy nem megfelelőnek találják a szexjeleneteket, különösen, ha azok erőltetettnek vagy szükségtelennek tűnnek.

Nemek közötti eltérések

Érdekes megfigyelni, hogy jelentős eltérés mutatkozik a nemek között is a szexjelenetek megítélésében. A nők kétszer olyan gyakran kapcsolják ki a filmet egy ilyen jelenet láttán, mint a férfiak (42% a nőknél és 23% a férfiaknál). Ez arra utalhat, hogy a nők talán még érzékenyebbek a szexjelenetek tárgyiasító vagy sztereotipikus ábrázolására.

Szex mindenhol, csak a képernyőn ne!

Az 1997 és 2012 között született generáció tagjai egy olyan világban nőttek fel, amely túlszexualizált és tele van szexualitásra épülő tartalmakkal. A reklámok, a közösségi média és a popkultúra minden területén jelen van a túlfűtött erotika, így nem csoda, hogy a fiatalok ingerküszöbe jóval magasabb, mint korábban bármely generációé. A szexuális impulzusok állandó jelenléte miatt sokan már inkább érdektelenné vagy egyenesen ellenségessé válnak a szexjelenetekkel szemben. Ez az érdektelenség vagy elutasítás arra utal, hogy a Z generáció már nem igényli a szexualitás ilyen mértékű megjelenítését a médiában, hiszen sokkal inkább a tartalom minőségére, a karakterek mélységére és a történetmesélésre koncentrálnak.

Filmes szex vs. valódi intimitás

Z generációsként be kell vallanom, hogy néha túlzásnak érzem azonnal elkapcsolni egy összebújós jelenetnél, de azzal teljesen egyetértek, hogy manapság sokkal inkább vágyunk a valódi dolgokra. Annyi mű dolog vesz minket körül, hogy éhezünk a valóságra és az őszinteségre. A Z generáció tagjai tehát nem azért utasítják el a filmes szexjeleneteket, mert prűdek lennének, hanem mert belefáradtak a mesterségesen dramatizált, tökéletességet hajszoló ábrázolásokba. Ha csak néhány példát említünk:

1. A filmekben: hevesen egymásnak esnek, szinte azonnal az ágyban kötnek ki és semmi előjátékra vagy előkészületre nincsen szükség.

A valóságban: Az intimitás időt és türelmet igényel. A ráhangolódás, az előjáték és a partner érzelmi és fizikai felkészítése kulcsfontosságú a kellemes élményhez. Emellett praktikus dolgokra is gondolni kell, mint például a megfelelő védekezés.

2. A filmekben: a szex mindig tökéletes, mindkét fél maradéktalanul elégedett és minden zökkenőmentesen zajlik.

A valóságban: Az intimitás során gyakran előfordulnak kisebb nehézségek vagy kellemetlenségek, amelyek normálisak és természetesek. A kommunikáció és a humor segíthet abban, hogy a pár mindkét tagja elégedett legyen, még akkor is, ha nem minden alakul tökéletesen.

3. A filmekben: a szexjelenetek gyakran a látványra és az esztétikára fókuszálnak, a testek hibátlanok, minden tökéletesen beállított.

A valóságban: A valódi testek sokfélesége az intimitás természetes része, és a valóságban az emberek ritkán gondolnak arra, hogy tökéletesen nézzenek ki minden pillanatban. Az intimitás inkább a kapcsolatról, a bizalomról és a közelségről szól, ahol a kisebb hibák vagy tökéletlenségek is hozzájárulhatnak a pillanat hitelességéhez és szépségéhez. A való világban a természetes mozdulatok és érzelmek a legfontosabbak, nem pedig a külsőségek.

Talán itt az ideje, hogy a filmkészítők is megértsék: nem a tökéletesen megkoreografált jelenetekre, hanem az őszinte érzelmekre és a valós élethelyzetekre vágyunk, amiben a szex olykor esetlen, vicces vagy éppen kínos, de annál emberibb.

Hasznos volt?