ajánlat

Okosabb hétköznapok

Gyerekzár: a szülőknek nyugalom, a gyerekeknek lehetőség

Egy megoldás, amivel megóvhatjuk a gyermekeinket a neten és a tévében elérhető, számukra káros tartalmaktól

A következő cikkben a Telekom saját ajánlatairól, szolgáltatásairól írunk neked. Olyan termékeket népszerűsítünk, amelyekről hisszük, hogy megkönnyítik szülőként az életed.

Egy gyerek nagyon kíváncsi és nyitott, amit kár lenne - és nem is igazán lehet - korlátok közé szorítani. A tévé és az online tér azonban tele van olyan tartalmakkal, amelyekkel jobb, ha a gyerekek nem szembesülnek. Amíg túl kicsik ahhoz, hogy megértsék, ezek miért nem valóak nekik, a szülők igénybe vehetnek olyan technológiai megoldásokat, amelyek korlátozzák a hozzáférésüket a káros tartalmakhoz. Ilyen fejlett megoldás a Telekom által ingyenesen kínált Gyerekzár is.

Egy francia gyermekpszichiáter, Serge Tisseron szerint hároméves kor alatt érdemes távoltartani a gyerekeket a képernyőnézés minden formájától. Három- és hatéves kor között már szabad tévét nézni, de csak a szülők által megszabott keretek között. Az internethasználat elég, ha csak kilencéves kor után veszi kezdetét, de még ekkor is fontos odafigyelnie a szülőnek arra, hogy milyen tartalmakkal találkozik a gyerek.

Márpedig az interneten, vagy akár a tévén elég egy töredékmásodperc is ahhoz, hogy a gyerek egy őt felkavaró, akár komoly érzelmi sérülést, traumát okozó tartalomba, képbe, feliratba fusson bele.

A leggyakrabban erőszakos és pornográf tartalmak kerülhetnek a gyerekek szeme elé, de kábítószerhasználatra, sőt, öngyilkosságra buzdító figurák is garázdálkodnak a világhálón. A túlzottan izgalmas vagy félelmetes, stresszes videók és játékok is okozhatnak alvászavart, szorongást vagy agresszivitást. A függőséget kiváltó játékok pedig elvonják a gyerekek figyelmét a tanulástól, a családtól, a barátoktól, csökkentik a valóságérzékelésüket. Előfordulhat az is, hogy olyan hamis információkba botlanak, amelyek rossz irányba terelik az értékrendjüket vagy épp a vásárlási szokásaikat. És ha már a vásárlásról esik szó, a szülő bizony szembesülhet ennek árnyoldalaival, akár egy tetemes összegről szóló számla formájában is.

A felsorolt problémákat elsősorban okos, tudatos neveléssel lehet kiküszöbölni vagy mérsékelni, de a szülőnek érdemes igénybe venni a technológia segítségét is. Ilyen technológiai megoldás a Telekom által ingyenesen biztosított Gyerekzár funkció, amely megóvhatja a gyerekeket a számukra káros tartalmaktól. Ezzel a szülő ellenőrizheti, és PIN-kód alkalmazásával korlátozhatja is a gyerekek hozzáférését - nemcsak a tévén, hanem tableten és mobiltelefonon is - a felnőtt, korhatáros és fizetős tartalmakhoz. Ezzel a funkcióval nemcsak egy előre beállított kód megadásához köthetjük a nagyoknak való tartalmak megtekintését, de el is tudjuk rejteni ezeket a Műsorújságban és a filmkínálatban. Arról, hogy a Gyerekzárat miként lehet beállítani a tévén, a YouTube-on elérhető videó szolgál részletes információval.

A Gyerekzár szolgáltatás minden magyarországi Telekom mobilszolgáltatás-előfizető számára díjmentesen igénybevehető. Fontos azonban tudni, hogy a korlátozás csak azokra a tartalmakra vonatkozik, amelyeket a Magyar Telekom, illetve a vele szerződéses kapcsolatban álló harmadik fél nyújt a Telekom tévé- és mobilszolgáltatás-előfizetők részére.

Ahogy a gyermek idősödik, egyre nagyobb szerepet kap gondolkodásának formálásában a szülői mentorlás, amelynek lassan fel kell majd váltania az egyszerű tiltást – amit a kamaszok egyébként is egyre ügyesebben képesek kijátszani. Ezért fontos, hogy a szülők a tizenévesekkel már beszélgessenek is a rájuk az online térben leselkedő veszélyekről, és a kockázatokat csökkentő biztonsági szabályokról.

Ha tetszett ez a cikkünk, akkor olvasd el ezeket is: Így állítsd be a gyereked telefonján a szülői felügyelet módot Tudod, hogy kivel chatel a gyereked a WhatsAppon? Hogyan védjük meg gyerekeinket a netes ragadozóktól? Ne dőljetek be az internetes csalóknak!

Igen, megnézem a részleteket!

Hasznos volt?