cikk

Boldog család

A szexuális vágy kortalan

A szex minden korban az élet része, még akkor is, ha magunknak is cikinek tartjuk bevallani!

  • A szexuális vágy nem korhoz kötött
  • Miért tabu a téma?
  • Énkép és testképzavar szerepe
  • Nyílt kommunikáció és tabudöntés

A szex szó hallatán a fiatalságra és a tökéletességre asszociálunk. Egyszerűen úgy szocializálódunk, hogy ez társul a legintimebb emberi kapcsolat fogalmához. Az, hogy egy idősebb személyt a szexszel állítsunk párhuzamba, egyszerűen elképzelhetetlen.

Ha egy kedves, idősebb párt látunk, akik kézen fogva sétálnak, és az lenne a feladat, hogy tíz dolgot állítsunk róluk, egészen biztos, hogy a "kirobbanó szexuális életük van" gondolat nem szerepelne a felsorolásban. Ha pedig az lenne a kérdés, hogy mit gondolunk arról, hogy a nagyszüleink mikor bújtak össze utoljára, akkor vagy pirulva vihorásznánk, vagy kikérnénk magunknak még a feltételezést is. Mert egyszerűen egy bizonyos koron túl, azt gondoljuk, hogy a szex már nem része az életnek. De vajon miért is alakul ez ki, amikor fiatalkorunk óta tudjuk, hogy a szex az élet egyik legjobb dolga? Miért feltételezzük, hogy egy kor után már nincs rá igény? Egyáltalán miért nem merjük megkérdezni sem a szüleinket, sem a nagyszüleinket a szexről?

Tabu a négyzeten

„Nem az időskori szex, hanem önmagában a szex a tabu. Alapjaiban nem része a kultúránknak az, hogy nyíltan beszéljünk róla” – mondja Nikolics Lilla pszichológus. Több évtizeddel ezelőtt az intimitás legfőbb célja az utódnemzés volt, és mintha a „feladat elvégeztézel”, már nem is tulajdonítottak volna a szexnek különösebb jelentőséget. Ha ma egy kamasz veszi a bátorságot, és szexszel kapcsolatos kérdést tesz fel otthon, akkor az esetek túlnyomó részében nem ül le vele a szülő őszintén beszélgetni, hanem zavarba jön, amitől az következik a tini számára, hogy rosszat kérdezett.

Figyelj, nagyi!

Vagyis ha a szülő, nagyszülő nem veszi komolyan a kérdést, szégyenkezik, elpirul, az egész egy kellemetlen szituációba fullad, akkor a gyerek többször nem próbálkozik. És be is zárul a kör, mert ha a saját családjában nem kap megfelelő válaszokat, akkor kitől merne kérdezni? A generációk közötti különbségeket nem igazán tudjuk a témával áthidalni, a nyitottság egyértelműen hiányzik. Szakértők véleménye szerint a magukat elfogadónak, megértőnek tartó szülők többsége is az iskolára bízza a gyermeke szexuális felvilágosítását. Vagyis már gyerekkorban azt táplálják belénk, hogy ugyan ezek a legintimebb hálószoba titkok, de mégsem otthon, hanem az osztályteremben kell megtudnunk rá a válaszokat.

De nemcsak a fősodrásban kevés az információ a témáról, mélyebben sincsenek beszélgetések, fórumok, eszmecserék a szexualitásról. Nincsenek könnyű helyzetben az idősek, akik egyértelműen úgy érezhetik, hogy a szex témájában nekik már nem osztanak lapot.

A szexualitás nem ismeri a kort

Az angolok példája lehetne akár követendő is, ők nem feltétlenül ijednek meg a tabudöntögetéstől. 2021 tavaszán harmadjára hirdették meg a Diversity in Advertising, azaz Sokszínűség a reklámokban című versenyt, amelynek első helyét a Church & Dwight tulajdonában lévő Replens hüvelyszárazság elleni hidratáló márka zsebelte be. Kampányukban, amely a „Sex never gets old” (szabadfordításban „A szexualitás nem ismeri a kort”) viseli, gyönyörű és érzelmes plakátokon etnikailag és szexuálisan sokszínű idős embereket ábrázolnak, akik intim pillanatokat töltenek el partnerükkel. A plakátok azért is unikálisak, mert a médiában sosem látott módon ábrázolják az időskori szexuálitást. A kampányhoz készült fotókat érdemes megnézni, és elgondolkozni azon, hogy milyen érzést váltanak ki belőlünk.

Időskori énkép és a szexualitás

Az általános tabun túl, az is óriási probléma, hogy egy idősebb nő, vagy férfi már énkép, vagy testképzavarral is küzd, ráadásul már a meztelenség is frusztrálja. Szenved a teste változásaitól, nem találja magát vonzónak. Így pedig nem is várja el, hogy a férje, esetleg egy új partner vonzónak találja. Amikor jóízűen nevetgélünk a témán, az többnyire azért van, mert a szexet, egy erőteljesebb tevékenységnek gondoljuk, és ebbe a képbe nem tudjuk beilleszteni a szüleinket, nagyszüleinket. Teljesen természetes, hogy a szex intenzitása egy idő után átalakul, és nem a vad lepedőszaggatáson, hanem a gyengédségen, kedvességen, egymás iránti kölcsönös szereteten és bizalmon alapul.

De nemcsak a test külső, szabad szemmel látható változásai okoznak problémát egy bizonyos kor után, hanem a test változása is. A változókor egészségre és általános közérzetre gyakorolt hatásai is a visszafogottság irányába terelik a nőket, kevesen vannak, akik a hőhullámok és a hangulatingadozásaik tetőfokán szexuális vágyakról fantáziálnának. Egy amerikai tanulmány azonban láttatni engedi a fényt az alagút végén: évtizedeken keresztül végzett felméréseik alapján arra a következtetésre jutottak a résztvevő hölgyek visszajelzései alapján, hogy a szexuális aktivitásuk az életkorral együtt növekedhet is.

A nyitottság és az őszinte kommunikáció a kulcsszó. Nem szabad ajtóstól rontani a házba, de fontos, hogy beszéljünk róla! A mai korral már jobban haladnak a nagyszülők is, fontos számukra a megjelenésük, rugalmasak, fent vannak a közösségi oldalakon, sokkal kisebb mértékben jellemző rájuk a prűdség, a zárkózottság. Ha egy unoka valóban jó viszonyban van a nagyszülővel, akkor nem okozhat nehézséget beszélni a szexről. Meg kell találni ehhez az ideális pillanatot, és akár egy könyv, vagy film kapcsán, de mindenképpen érdemes kérdéseket feltenni. Természetesen nem a legintimebb hálószobatitkok kiderítése a cél, diszkrétebben kell megközelíteni a témát. Szeretik-e még egymást, vonzódnak-e egymáshoz, mit szeretnek leginkább egymásban? Ha nincsen semmilyen bántó szándék a kérdésben, ha őszinte az érdeklődés, akkor miért ne lehetne erről is beszélni?” – fogalmaz a szakember.

A tabu ledöntéséhez jó kiindulópont, és erős gondolatébresztő lehet, a Fiatal szeretők, és a Minden jót, Leo Grande! című filmek, amelyek segíthetnek, tudatosítani mindenkiben, hogy: a szexualitás egész életünk során a személyiségünk része. Nem függhet kortól, hogy vannak vágyaink, hogy vonzódunk egy másik személyhez. S már csak azért is érdemes a nagyszüleinkkel erről beszélgetni, és nyitottan, megértőbben állni a témához, mert egyszer mi magunk is megöregszünk…

Ha tetszett ez a cikkünk, olvasd el ezeket is: Anyatigris és vadmacska – lehet egy nő mindkettő? Az időzített szex lenne a megoldás a libidóproblémákra? - A szexuálpszichológus válaszol Egy tini elmondja, miért is olyan fontos a korrekt szexedukáció

Hasznos volt?