cikk

Boldog család

2024. 04. 25.

Hogyan szeressük egymást online?

Vajon újra lehet értelmezni a különböző szeretetnyelveket a digitalizáció korában? Tippek és hogyanok!

Íme néhány tipp, hogyan lehet digitálisan is "beszélni" egymás szeretetnyelvét a párkapcsolatban.

Pár hete a buszon egy nő fennhangon beszélt a telefonjába, és az egyik mondata megütötte a fülemet: „Te, figyelj, ezek se válnának ám, ha működött volna közöttük a kommunikáció.” A kihallgatott beszélgetésfoszlány kapcsán azon kezdtem el gondolkozni, hogy mi a fenét is értünk azalatt, hogy „működik egy kapcsolatban a kommunikáció”. Mert egyrészt egy jó párkapcsolatnak valóban az az alapja, hogy a felek tudnak jókat beszélgetni. Másrészt viszont az sem árt, ha nemcsak beszélnek, hanem meg is értik, amit a másik mond. Azaz, ha beszélik egymás nyelvét. Vagy akár a szeretetnyelvét. Talán a jó kommunikációhoz más se kell, csak annyi, hogy ismerjük, ki-ki hogyan képes befogadni és elfogadni a szeretetet.

digitális szeretetnyelv.jpg
Ezt lefuttatva magamban nem is csodálkozom azon, hogy dr. Gary Chapman 1992-ben megjelent Az öt szeretetnyelv című könyve valóságos mozgalmat indított el, ami az elmúlt évtizedben szépen kinőtte magát. Ám a könyv megjelenése óta eltelt több mint 30 évben a digitalizációnak köszönhetően nagyon megváltozott az, ahogyan egymással kapcsolódunk. Lehet, hogy emiatt érezzük sokszor azt, hogy a kapcsolatainkban nem egy nyelvet beszélünk? Szerencsére a szeretetnyelvek koncepcióját nem kell kidobnunk, könnyedén átértelmezhetjük a digitális térre. És ki tudja, talán még az is előfordulhat, hogy ennek hatására ritkábban találjuk magunkat olyan parttalan vitákban, amelyek arról szólnak, ki hányszor mosogatott el az elmúlt héten.

Elismerő és megerősítő szavak

Chapman szerint mindannyiunknak van egy „szerelemtartálya”, amikor ez tele van, akkor érezzük úgy, hogy szeretve vagyunk. „Mondd, hogy elég jó vagyok, mondd, hogy szerethető vagyok, és életed végéig mosni fogom az alsónadrágjaidat.” Az elismerő szavak nyelvét beszélők valószínűleg most hevesen bólogatnak. A legszerencsésebb helyzetben talán ők vannak, hiszen ezt a nyelvet átültetni a digitális térbe gyerekjáték. A chaten vagy bármely felületen kapott visszajelzés, kedves üzenet kapcsán csak egy kritérium van, hogy az a mondat, megjegyzés őszinte legyen. Na, és persze nem árt, ha némileg személyre szabott is és valódi figyelemből táplálkozik.

Egy érintés mindenek felett

A bőrön milliónyi idegvégződés található, hogy lehet, hogy az érintés nyelve mégsem univerzális? Erre nincsen válaszom, az viszont biztos, hogy az érintés nyelvét beszélőknek mélyen a zsebükbe kell(ene) nyúlniuk, ha a kizárólag a digitális térben szeretnék megélni a szeretetet. Egy haptikus ruha – amelynek hála a testünk minden pontján gyengédebb vagy intenzívebb hatásokat érzékelhetünk –megoldás lehetne, de nagyjából 7-8 millió forintot kóstál. Addig is, míg nem lesz mindenki számára elérhető ez a szupergönc, maradnak az olcsóbb megoldások. Át nem nyúlhatunk egymáshoz videó chatelés közben a másik „oldalra”, de a szemkontaktus is sokat jelenthet azoknak, akik az érintés nyelvét beszélik. Ha pedig ez nem elég, ott vannak azok a digitális segédeszközök is (khm, 18-as karika), amelyeket akár a távolból is irányíthatunk egymás örömére!

Meglepetés!

Mielőtt belemennék, fontos leszögezni: az ajándékozás nyelvét beszélők nem sekélyes emberek! Ők nem elsősorban drága meglepetésekre, hanem olyan, akár apró dolgokra vágynak, amelyekből azt érzik, hogy a másik figyel rájuk, törődik velük. Az ajándékozás nyelvét beszélők természetesen maguk is imádnak ajándékot adni, pontosan tudják, hogy a másiknak mire lehet szüksége, erről könnyű megismerni őket. Ajándékozni az online térben is remekül lehet, akár ingyen is: egy személyre szabott lejátszási lista, egy fotóválogatás vagy egy AI generált kép mind-mind kedves gesztus lehet és sokat elmondhatsz vele a kapcsolatotokról.

Ha a közös idő jelenti a mindent

A minőségi idő szeretetnyelve talán a legnépszerűbb, és talán ezt a legnehezebb átültetni a digitális térbe. De gondoltál már arra, hogy egy közös online játék, akár heti egy sakkparti a munkából hazafele is simán erősítheti a kapcsolatotokat? A legfontosabb szabály, hogy bár online kapcsolódtok, itt is adjátok meg egymásnak azt a maximális figyelmet, amit élőben is elvárnátok.

Megcsinálom neked, megcsinálom érted

A szívességek nyelvét – valószínűleg a kicsit esetlen fordítás miatt, angolul az act of service kifejezést használják rá – gyakran félreértjük. Azoknak, akiknek a szívesség a szeretetnyelvük, minden apró tett, akár a mosogatás az esti vacsora után, felér egy szerelmi vallomással. Online is ezernyi lehetőség adódik arra, hogy kedveskedjünk a másiknak, és megtegyünk valamit, amivel segíthetjük őt. Az online bevásárlás, egy számla gyors befizetése vagy egy vacsora rendelés, mind-mind szuper ötlet, ha le akarod venni a lábáról a szívességek nyelvét beszélő szerelmedet.

A szeretetnyelvek ismerete tényleg forradalmi változást hozhat, hiszen, ha ismered, mire rezonál a másik, akkor olyan, mintha megtalálnád a kulcsot a szeretett emberhez. Ráadásul az elméletnek hála bízhatsz abban, hogy ez fordítva is ugyanolyan könnyen megtörténhet. Szóval szánj időt arra, hogy kiderítsd, mi fontos a másiknak!

Tipp! Így derítsd ki, hogy mi a szeretetnyelved: kérdezd meg magadtól, hogy mi volt az, amivel a legutóbb fájdalmat okozott neked a másik a kapcsolatotokban! Ha egy elfeledett névnapi köszöntés, akkor könnyen lehet, hogy az ajándékozás a szeretetnyelved, de ha úgy érzed, nem kapsz elég ölelést a mindennapokban, akkor az érintés nyelve lesz a tiéd!

Ha tetszett ez a cikkünk, akkor olvasd el ezeket is:
Így fejleszd a digitális intimitást
Játsszatok Kettesben!

Hasznos volt?