cikk

Boldog család

2024. 04. 16.

A közös étkezés a család "kovásza"

Együtt (l)enni jó! Elmondjuk azt is, miért!

A Columbia Egyetem kutatása megmutatja miért fontosak a közös családi étkezések.

Íme néhány tipp a közös falatozáshoz:

  • Mindegy, hogy közös reggeli, vacsora vagy ebéd, a lényeg, hogy együtt legyen a család. Nem az étel a lényeg!
  • Egy külön erre az alkalomra elkülönített helyen gyűljünk össze.
  • Dobjunk be egyszerű témákat.
  • Beszélgetésindítóként használhatunk tematikus kártyacsomagokat.
  • Az épp távol lévő családtagokat is bevonhatjuk okoseszközeink segítségével.
  • Fogyasszunk közösen olyan ételeket, amiket a dédszüleink, ükszüleink készítettek.

Manapság nem könnyű kapcsolódni, éppen ezért minden apró alkalmat érdemes megragadni arra, hogy minőségi időt töltsünk el a szeretteinkkel. Ennek az egyik legkellemesebb módja a közös falatozás, hiszen a finom ételek mellett ellazul a test és könnyebb megnyílni egymásnak.

Ezt a tényt több kutatás is alátámasztotta, többek között a Columbia Egyetem egyik 2012-es felmérése, amelyből kiderült, azok a tizenéves fiatalok, akik gyakran vesznek részt családi vacsorákon, nagyobb valószínűséggel ápolnak jó kapcsolatot a szüleikkel, mint azok, akik nem így tesznek. Ráadásul az is kiderült, hogy ezek a tinik jóval alacsonyabb stressz-szinttel rendelkeznek, mint társaik. A kutatás után 10 évvel később arra is fény derült, hogy míg a Covid-járvány okozta karantén hozzájárult a közösen eltöltött étkezések számának növekedéshez, addig a normális kerékvágásba visszarázódás az elmúlt időszakban újra kihívássá tette a közös étkezéseket. A mindennapjaink felett újra a rohanás vette át az uralmat.

Egy asztalnál

Bár a kutatás ezt hangsúlyozza, a lényeg nem maga a vacsora, sokkal inkább a családdal együtt töltött idő, aminek az étkezés csak egy jó apropója. Hasonlóan minőségi időt tudunk eltölteni egymással egy reggeli vagy ebéd közben is, de egy napközbeni kávé, tea, snack vagy süti is jó alkalom lehet arra, hogy élvezzük egymás társaságát és jókat beszélgessünk.

Szakértők szerint, ahhoz, hogy megteremtsük a közös étkezéshez megfelelő hangulatot, érdemes arra törekednünk, hogy lehetőség szerint egy külön erre az alkalomra elkülönített helyen gyűljünk össze (például egy ebédlőben), amikor az ételünkön kívül kizárólag egymásra tudunk koncentrálni. De ne ijedjünk meg, ez még nem zárja ki, hogy egy közös filmnézéssel egybekötött vacsora tartalmas családi program legyen, ha viszont beszélgetni szeretnénk egymással, fontos, hogy ennek megteremtsük a lehetőségét.

Értő figyelemmel

És hogy miként kezdjünk neki egy közös falatozásnak? Érdemes olyan egyszerű témákat feldobni a családnak, mint, hogy kinek hogyan telt a napja, mik voltak az aznapi jó, vagy épp rossz pillanatok, mik a tervek az elkövetkezendő napokra nézve, lesz-e valami különleges esemény mostanában, amibe mindenkinek érdemes bevonódnia. Ezeket a beszélgetéseket egyébként hatékonyan tudják segíteni a kifejezetten beszélgetésindítóként használható tematikus kártyacsomagok, amiket több helyen is fellelhetünk. A beszélgetéshez a kellemes légkört a kedvenc zenéink, gyertyák vagy más hangulatvilágítás is tudja fokozni. Ha pedig kifogytunk a szavakból, jöhetnek a társasjátékok vagy akár kézműves feladatok, esetleg közös sütés.

Jó hír, miszerint megállapították, ahhoz, hogy igazán megélhessük a közös étkezéseket, nem feltétlenül kell mindenkinek fizikailag ott ülnie az asztalnál. Az épp távol lévő családtagokat nyugodtan ültethetjük egy kihagyott helyre a tabletünk vagy a telefonunk képében, és egy kattintással odavarázsolhatjuk őket az asztalhoz, így senkit nem kell nélkülöznünk ezeken az alkalmakon.

Azon túl, hogy a közös étkezések jó alkalmak lehetnek arra, hogy nyissunk egymás felé, a gyerekeknek abban is segíthet, hogy megismerjék a kultúrájukat, az őseiket. Például, ha olyan ételeket készítünk és fogyasztunk közösen, amiket a dédszüleink, ükszüleink készítettek, az lehetőség arra, hogy olyan történeteket hozzunk felszínre, amelyek kicsit közelebb visznek az identitásunkhoz, a családfánkhoz. Ebben az esetben ugyan az ételnek fontos szerepe van az együtt töltött időben, de mindent egybevetve sosem az a fontos, hogy mi van épp a tányérunkon, hanem csakis az, hogy egymás társaságában tölthetjük az időt - és ez az, ami emlékezetessé tesz bármilyen étkezést.

Ha a közös étkezés után játszanátok egy kicsit, próbáljátok ki, az Összhang - Rokonokból család nevű társasunkat!

Ha tetszett ez a cikkünk, akkor olvasd el ezeket is:
A generációkutató beszélgetős tippjei nagyiknak és unokáknak
Kártyajátékot készítettünk nektek
Hogyan hozzuk újra össze az elidegenedett családtagokat?
Így kérdezd a tiniket: karácsonyi (vacsora) kiadás
Amikor feszültség lesz az evésből

Hasznos volt?