cikk

Tanulás, fejlődés

Ezek a skillek lesznek fontosak a gyerekednek a jövőben – spoiler: nem a kódolásra gondolunk

Az Edisonplatform szakértői segítenek alkalmazkodni a változó világhoz.

Az Edisonplatform, a Hello Szülő partnere megmutatja, szülőként hogyan segítsd a gyerekedet a 21. századi skillek elsajátításában a tudás, a kompetencia és a személyiség területén.

A ma felnövő generáció állandó változásoknak van kitéve. Egyre erőteljesebb és egyre több területet érint a digitalizáció, foglalkozások szűnnek meg és folyamatosan újak tűnnek fel. Népszerű adat, hogy a ma általános iskolába lépő gyerekek 65%, 3-ból 2 gyerek olyan munkakörben fog dolgozni, ami még nem is létezik! De nem is kell ennyire messze mennünk, felmérések alapján az elvégzett munkánk 63%-a a munkaköri leírásunkon kívül esik.

A mai kor gyermekeinek sikeressége, boldogulása azon fog múlni, hogy tud e a kitartására, rugalmasságára, kíváncsiságára, a 21. századi kompetenciákra támaszkodni. Ebben ad iránytűt és nyújt kapaszkodót a szülőknek az Edisonplatform, a Hello Szülő partnere.

Szülőként mindenki a legjobbat szeretné adni a gyerekének. Kiskorban szerető óvodai környezetet, jó iskolát és tanítókat, inspiráló közeget, később biztos szakmát vagy diplomát, amire gyermekünk, hosszú távon támaszkodhat, sikeres karriert építhet. Olyan tudással, készségekkel szeretnénk felvértezni őket, amik időtállók, és megbízhatók. Szülőként pont így, a legjobb tudásunk szerint járunk el. De milyen is a mi tudásunk?

Kezdjük egy kérdéssel! Mit gondoltok, hány évre elegendő tudást ad ma egy diploma? Szüleink idejében egy felsőfokú képzés átlagosan 20 évre megfelelő tudást jelentett. Ma ez 5-7 évre csökkent. Az egyetemről kilépő diákok tudása, képességei a gyors változásoknak, fejlődésnek, a mesterséges intelligencia és a különböző algoritmusok előretörésének köszönhetően sokkal hamarabb “használódik el”, és igényli a felzárkózást, tanulást, friss ismeretek megszerzését. Éppen emiatt sem tudjuk ugyanazokat az eszközöket, módszereket használni a gyereknevelés kapcsán, mint szüleink. Mégis hogyan tudjuk szülőként felkészíteni a gyermekeinket egy gyorsan változó, teljesen kiszámíthatatlan jövőre, milyen kompetenciákkal kell felruházni őket?

A 21. századi kompetenciák

Amikor kompetenciáról beszélünk, akkor különböző összetevőkre gondolunk: olyan ismeretekre, tudásra, amiket a gyakorlatban használni tud a gyermekünk. Ez magába foglal gyakorlati tudást, magatartási, személyiségi jegyeket és hozzáállást is. A Világgazdasági Fórum 2016-ban publikált egy listát, összegezve azokat a kompetenciákat, amikre a gyerekeknek a 21. században szükségük van.

Kopetencia.jpg

Szülőként nagy a nyomás. Ismét egy újabb felelősség? Mennyi mindenre kell még odafigyelnem? Mit jelentenek egyáltalán ezek a kompetenciák? Milyen fejlesztéseket igényelnek. A válasz az, hogy a gyermekeink nagyon is birtokában lehetnek ezeknek a kompetenciáknak, nekünk csak erősíteni, tudatosítani kell ezeket.

Íme egy példa: akinek gyermeke van vagy volt már valaha gyerekek közelében, az tudja, hogy egy gyerek kíváncsi. Rengetegszer elhangzik a miért kérdés, és nem állnak meg, amíg választ nem kapnak, újra és újra. Ismerős, igaz? Érdekes módon vezető beosztású felnőtt embereknek tanítják az 5Miért? nevű módszert, aminek célja, hogy egy adott probléma gyökeréhez jusson le a válaszadó. Leegyszerűsítve a módszert, addig teszik fel a miért kérdést, amíg az eredeti okot vagy egyenesen a megoldást meg nem találják egy adott problémára. Hogyan lehetséges az, hogy, ami a gyerekeknek természetes és ösztönös, azt felnőtt felsővezetőknek tanítani kell?

Kezdjük magunkkal mint szülővel

Gyermekkorban a legkönnyebb tanulni, fejlődni, alapvető új dolgokat elsajátítani, kompetenciákat teljesen természetes módon erősíteni. Azonban ehhez szülői segítség kell. Ahhoz, hogy ezt a tudást, ezeket a kompetenciákat, megértsük, átadjuk a gyermekeinknek, első körben nekünk kell közelebbi viszonyba kerülnünk velük.

Dr. Laura A. Jana 21. századi kompetenciákról szóló TED előadásában egy beszédes analógiával magyarázza el, miért fontos már gyermekkorban nagy hangsúlyt fektetnünk ezek erősítésére, fejlesztésére. Ugyanakkor kiemeli, hogy felnőttkorban is alakíthatjuk gondolkodásunkat! Az agy huzalozását egy ház elektromos hálózatához hasonlítja: új háznál mi határozzuk meg, melyik áramkör hova kerül, könnyű a dolgunk, teljesen új terepen kell építkeznünk, egy régebbi háznál azonban ez már nehezebben megy, ott átalakítás kell, ami idő és pénz.

Ne higgyük azt, hogy a kompetenciák olyan új dolgok, amikkel most kell megismerkednünk! Ott lehetnek ezek a mindennapjainkban, figyeljük csak meg a saját hétköznapjainkat. Milyen élethelyzetben milyen kompetenciákat erősíthetünk?

  • Karrierváltáson megyünk keresztül: alkalmazkodókészség, kíváncsiság
  • Nyaralás során nem várt problémába ütköztünk: problémamegoldás, kreativitás
  • Hirtelen egy nemzetközi projektben találjuk magunkat, ahol különböző kultúrájú emberekkel dolgozunk együtt: szociális és kulturális nyitottság, kíváncsiság
  • Önálló fizikai munkánk természete változott és most egy csapattal kell együtt dolgoznunk: együttműködés, kommunikáció

Ezek mind-mind olyan helyzetek, amikor a kompetenciákra támaszkodhatunk. Kis odafigyeléssel egyre könnyebben észrevehetjük ezeket a helyzeteket, tudatosíthatjuk magunkban.

Hogy támogathatom a gyerekemet?

Első körben olvassunk utána a kompetenciáknak, barátkozzunk meg a fogalmakkal. Mik ezek, mit jelentenek pontosan, miért fontosak, és hogyan erősíthetjük őket? Több cikk, podcast, hírlevél vagy könyv szól a kompetenciákról, ilyen például az Edisonplatform 21 lecke 21. századi szülőknek kurzusa is, ahol 1-1 hírlevélben ismerkedhetünk meg közelebbről egy-egy kompetenciával; tippeket, könyvlistákat, gyerekprogramokat is adunk.

Kompetenciákként lehet konkrét tippeket, könyvjavaslatokat vagy életszerű helyzeteket hozni, de induljunk az alapoktól pár szemléletesebb példán keresztül:

  • A mese és junior könyvek nagyszerűek, életszerűek és érthetőek. Könnyen bemutatnak, közelebb hoznak 1-1 nehéz fogalmat. Kislányunknak vagy kisfiunknak nem a kitartás, önismeret vagy a szociális nyitottság fogalmát kell elmagyarázni, hanem olyan mesét érdemes olvasnunk, ahol a saját életében is megtörténő eseteken keresztül szívja ezt magába.
  • Beszélgessünk a kedvenc meséjéről, emeljük ki azt a részt/szituációt/szereplőt ami kapcsolódik az adott kompetenciához. Életkorának megfelelően kérdezzük meg a véleményét, mit gondol, miért így viselkedett, döntött a mesehős, karakter? És miért? Ő mit csinált volna (másként)?
  • Beszélgessünk az óvodában/iskolában történtekről, vegyük észre a lehetőségeket, ahol kihangsúlyozhatjuk, dicsérhetjük az adott helyzetben hozott reakciójában rejlő kreativitását, kitartását vagy nyitott hozzáállását.
  • Támogassuk ötleteiben, engedjünk teret a változásnak, a kezdeményező készségének, kíváncsiságának!
  • Legyünk mi is nyitottak az ő világa felé, legyünk kíváncsiak! Ismerjük meg kiket követ a social media felületeken, próbáljuk ki kedvenc videójátékát akár vele együtt.

Felkészíteni gyerekeinket egy folyamatosan változó világra nagyon nehéz. Nem kell tökéletesek legyünk, elég jó szülőként azonban olyan eszközöket adhatunk át nekik, amivel ezeket a kihívásokat, rugalmasan, könnyebben tudják venni, hogy az életben megjelenő akadályokat sikeresebben ugorják meg.

Szerző: Borsos Dorottya

Ha tetszett ez a cikkünk, akkor olvasd el ezeket is: 6 kreativitásfejlesztő app gyerekeknek Nyelvtanulós appok gyerekeknek IKSZ: élmény, tanulás, életre szóló kaland A mai gyerekek a hetük csupán 2%-át töltik játékkal Így neveld pénzügyi tudatosságra a gyerekedet 6 könyv, ami segít a gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésekben Képességtérkép, ami segítséget nyújt a pályaválasztásban

Hasznos volt?