cikk

Tanulás, fejlődés

Minden negyedik gyerek elhízott itthon: egészségtippek a dietetikustól

Már gyerekkorban fontos lerakni az egészséges életmód alapköveit.

  • Ismerd fel gyermeked étkezési szokásait, hogy hatékonyan tudj egészségtudatos lépéseket tenni!
  • Játékos megközelítéssel tedd vonzóvá az egészséges ételeket a gyerekek számára!
  • Családi szinten alakítsatok ki egészséges életmódot, hogy mindenki megkapja az egészséges mintát!

Minden szülő álma egy olyan kisgyerek, aki éteri mosollyal majszolja a főtt brokkolit és szívesen mozog odakint, ahelyett, hogy mesét nézne naphosszat a kanapén. Hogy ez milyen ritkán valósul meg, azt szépen mutatja az a friss magyar kutatás, mely szerint ma minden negyedik gyerek túlsúlyos. Sőt, néhányuk annyira válogatós, hogy mindössze 1-2 fajta ételt hajlandó megenni. Egy angliai vizsgálat arra is rámutatott, hogy a gyerekek 4 csoportra oszthatók az evési szokásaikat tekintve:

• 44% − átlagos evő: tipikus étkezési minták • 16% − válogatós: lassan eszik és nem élvezi • 22% − lelkes evő: élvezi az ételt, de túl gyorsan eszik • 18% − boldog evő: élvezi az ételt, nem válogatós

Ebből jól látszik, hogy mennyire fontos megismerni milyen étkezési mintát mutat a gyerekünk, hiszen ehhez igazítva tudunk tartós egészségtudatos lépéseket tenni. Az elindulásban Simon Viktória dietetikus lesz segítségünkre.

Vissza a startmezőre

Amikor a táplálkozásról beszélünk, akkor mint mindig, itt is érdemes visszatérni az alapokhoz. „Mindennek a kiindulópontja a hozzátáplálás. Sokszor ott bukik el a dolog, hogy a szülő nem elég türelmes. Például, ha a gyerek elsőre elutasítja a zöldségeket, akkor többet nem próbálkozik. Pedig lehet, hogy máskor vagy más formában megenné” – mondja a szakértő. Kisgyermekkorban mi alakítjuk ki az ételpreferenciákat. Ha például a kritikus kétéves korig nem találkozik a gyerek cukorral, akkor számára a gyümölccsel vagy házi datolyapasztával való édesítés tökéletesen elég lesz, és így nem toljuk el nála az édes íz érzékelését sem.

A gyerekek a játék nyelvén értenek

Ha tehát elég kitartóak vagyunk, akkor igenis meg lehet szerettetni a gyerekekkel a zöldségeket. Azonban, ha mégse menne olyan zökkenőmentesen, akkor is vannak kiskapuk. A dietetikus szerint, ha nem nyersen vagy párolva tesszük a tányérra, hanem elrejtjük a zöldséget − pl. a pizza alapjába egy kis cukkinit teszünk −, akkor észrevétlenül be tudjuk csempészni a fontos tápanyagokat az étkezésükbe. Egy másik hasznos praktika, ha a gyümölcsöt nem egészben, hanem már előre felkockázva tálaljuk, így szinte biztosan el fog fogyni. A gyerekek, főleg a kicsik, a játék nyelvén értenek, ezért hagynunk kell azt is bizonyos életkorig, hogy nyugodtan játsszanak az étellel, hiszen így ismerkednek meg vele. Ugyanakkor minden felnőttes tevékenységet át lehet ültetni a gyerekvilágba is. A közös bevásárlás, főzés a tapasztalatok szerint azt eredményezi, hogy sokkal kevésbé lesznek válogatósak a gyerekek.

Amiről kevés szó esik

Akárcsak a felnőtteknél, a gyerekek esetében is az egészségtudatosság két tartó pillérének az étkezést és a mozgást tartjuk. Azonban a kutatások azt mutatják, hogy hatalmas szerepe van az alvásnak is a gyerekkori elhízásban. A túl kevés vagy felszínes alvás ugyanis rizikófaktor. Akárcsak a kevés vízfogyasztás. A gyerekek rendszerint túl keveset isznak, legtöbbször abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy akkor wc-re kell menni.

Akkor sincs semmi veszve, ha egy picit felszaladtak a kilók

Most, hogy láttuk, mik azok a dolgok, amelyekre érdemes odafigyelni, ejtsünk néhány szót arról is, mi történik, ha valóban a túlsúly jeleit véljük felfedezni a gyereken. Tulajdonképpen már ezt sem könnyű meghatározni, hiszen a gyerekek súlya gyakran ingadozhat. Azonban a kicsikre szabott BMI táblázat vagy testösszetétel vizsgálat jó iránymutató lehet. Viszont még, ha azt is látjuk, hogy jó lenne néhány kilótól megszabadulnia, egy gyereket sosem fogyókúráztatunk. Hiszen, ami kényszerszagú, az ellenállást vált ki. Ugyanez igaz a sportolásra is. Az a gyerek, aki nem sportol, az általában azért nem teszi, mert egyszerűen nem szeret sportolni. Ha kevésbé aktív a gyerek, akkor családként kell változtatni, játékosan és észrevétlenül beépíteni a mozgást a hétköznapokba. Közös programot lehet csinálni belőle például biciklizéssel, túrázással.

„Ha fogyókúráztatni szeretnénk a gyereket, de úgy, hogy ő ezt ne érezze, azt úgy tudjuk megtenni, hogy az egész család elkezd változtatni az életmódján. A gyereket nem lehet külön étkezésre fogni, mert azt fogja megélni, hogy ki van rekesztve és büntetést kap. Ez felnőttkorban pedig könnyen vezet érzelmi evéshez. Ehhez társul egy olyan érzés, hogy most már azt ehetek, amit akarok, senki nem fog beleszólni” – mondja Viki.

Érzelmekre ne válaszoljunk étellel

Ezzel meg is érkeztünk az étkezés rákfenéjéhez, az étellel való jutalmazáshoz és büntetéshez. Nagyon nehéz topik, hiszen amikor azt látjuk a gyerekünkön, hogy fáradt és szomorú, akkor nagy a csábítás, hogy egy fagyival kedveskedjünk. De ugyanígy a sikereket is általában étellel ünnepeljük és jutalmazzuk. Ezzel egyik szülő sem akar rosszat, mégis tudattalanul megerősítjük a mintát. A stressz a leggyakoribb érzelem, amelyre étellel reagálunk és ez nincs másként a gyerekeknél sem. Sőt, a kutatások alapján nemcsak a gyerekkori stressz, hanem az anyai stressz is már magzatkortól kezdve hatással van a gyerekek érzelmi evésére.

„A hízás mögött általában van egy érzelmi ok, ha ez nincs kezelve akkor tartós eredményt nem lehet elérni, sem gyereknél, sem felnőttnél.” − emeli ki a dietetikus.

Amennyiben kiskortól kezdve elültetjük az egészséges szokások magjait a gyerekben, később nem kell aggódni például azokban a helyzetekben, amikor a kamasz gyerekünk iskola után a mekiben eszik a barátaival. A szociális étkezéstől ugyanis nem érdemes megfosztani a tiniket, mert ellenkező hatást érünk el. Inkább arra kell törekedni, hogy felépítsük az évek során a tudást. A test működéséről, az egészség fontosságáról, és emellett érzelemszabályozást tanítsunk, hogy ezt a szerepet ne az ételnek kelljen átvennie. Ebben ma már sok segítségünk van online és offline is.

Ezek segíthetnek a gyakorlatba ültetésben

Kisgyerekeknek például mesébe szőve taníthatjuk meg az örömteli viszonyt az egészséges táplálkozással. Czeiner-Szűcs Anita Finomság című verseskötete már előrendelhető, de Rebecca Cobb Mind megettem! mesekönyve is a kicsik kedvencévé válhat. Applikációt is találunk a témában: A Manómenü ingyenesen letölthető alkalmazás segítséget nyújt az egészségre nevelés kezdeteinél, a hozzátáplálásnál. Az oldalukon pedig tudásanyagokból és táblázatokból sincs hiány, amiből hiteles információkat nyerhetünk.

A vízfogyasztás mérésére is találunk számos alkalmazást, pl. a Water Drink Reminder, amellyel a gyerekek sem feledkeznek meg a folyadékbevitelről. Kicsiknek akár vicces csengőhangot is beállíthatunk, aminél az a játékszabály, ha megszólal, hogy azonnal meg kell inni egy pohár vizet. Az Okostányér honlapon a 6-17 éves gyerekek esetében is találunk útmutatót, ahol nem, kor és aktivitási szint alapján kiszámolhatjuk a napi energiaigényt. A színes illusztrációk például a hűtőszekrényre ragasztva mindig szem előtt lehetnek és ezt a gyerekek is könnyen megértik.

Okostányér.png

Ha tetszett ez a cikkünk, akkor olvasd el ezeket is: Amikor feszültség lesz az evésből A kütyüzés miatt is lehet válogatós a gyerek

Hasznos volt?