cikk

Tanulás, fejlődés

8 könyv anyaságról, nevelésről, családi kapcsolatokról = életről

Anyák napján a legtöbben egy kis időt szeretnénk, csendben, békében, magunkkal. Ehhez ajánlunk most pár remek könyvet!

  1. Stájn Emma: Kőbölcső
  2. Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna
  3. Pam Jenoff: Nő kék csillaggal
  4. Dennis Lehane: Apró irgalmak
  5. Denene Millner: Egy vér
  6. Jessamine Chan: Jó anyák iskolája
  7. Donatella Di Pietrantonio: Anyám, a folyó
  8. Graham Swift: Anyák napi kimenő
  1. Stájn Emma: Kőbölcső

A szerző 10 éve Németországban él, ahol első kézből tapasztalja meg, milyenek a menekült családok mindennapjai. Stájn Emmát többek között ez az élménye, a szociális munkás háttér, a nehéz helyzetben lévő családok iránti érzékenysége és saját nevelőszülői élményei ihlették a Kőbölcső megírására. A szerző saját történetén keresztül láttatja, milyen hatással van egy hétköznapi családra, ha egy kis tüneménynek látszó, de kétéves korára már érzelmi ronccsá tett gyermeket vesz magához. Hogy mit okoz a folyamatos őrlődés egy olyan kislány elfogadásában, aki képtelen szeretni őket, és ők sem tudják szeretni őt úgy, ahogy "illene". Kell-e, lehet-e választani a saját és a nevelt gyermek között, és egyáltalán, meddig lehet elviselni az elviselhetetlent?

  1. Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

„Elle Cosimano az anyaság minden örömét és megpróbáltatását bemutató regénye pergő stílusú és őrülten szellemes, letehetetlenül szórakoztató olvasmány.” A vicces krimiben egy egyedülálló, kétgyermekes édesanya a főszereplő, aki épp a háta közepére kívánja az anyaság nyűgét, küzd a mindennapi feladataival, határidőkkel, amikor épp egy gyilkossági ügy kellős közepébe csöppen.

  1. Pam Jenoff: Nő kék csillaggal

Érzelmes, katartikus holokauszttörténet, amelyben bár nem édesanyák a főszereplők, ugyanakkor a két lány, akik a cselekmény középpontjában állnak anyjukkal. 1943-at írunk, a helyszín a krakkói gettó, ahol a zsidó származású Sadie családjával a csatornába kényszerül, hogy megmeneküljön a legrosszabbtól. Itt lája meg őt Ella, akinek nevelőanyja nyíltan kollaborál a nácikkal. A két lány örök barátságokat fogad ebben a kritikus időszakban.

  1. Dennis Lehane: Apró irgalmak

Mit tesz meg egy anya, hogy felhajtsa lánya gyilkosát? Mindent. Erről szól ez a hátborzongató thriller, ami az 1970-es évek Bostonjába kalauzolja az olvasót. A Viharsziget legendás szerzője ezúttal sem okoz csalódást. Főhőse a gyermeke utáni kétségbeesett keresés közben olyan dolgokra bukkan, amelyeket jobb lett volna nem feltárni - kérdezősködése zavarja az ír maffia főnökét és a neki dolgozó embereket. A háttérben pedig ott lüktet és forrong a város állami iskoláinak erőszakkitörésekhez vezető deszegregációs törekvése.

  1. Denene Millner: Egy vér

Denene Millner lehengerlő családregényében azt boncolgatja, miképpen határozzák meg a nőket a társadalmi és családi elvárások. Bár a történet középpontjában három amerikai fekete nő története áll, mégis olyan fundamentális kérdéseket feszeget a szerző, mint a vérség és a szülőség dilemmái, a nőktől elvárt és őket gúzsba kötő szerepek, vagy a titkolózás hatása egy család életében. Az Egy vérben egy lányanya, az árvaházban felnövő csecsemője és a gyereket felnevelő anya nézőpontjait, történeteit ismerheti meg az olvasó.

  1. Jessamine Chan: Jó anyák iskolája

Ki nem hibázott már életében? Valószínűleg nincs olyan ember. Jessamine Chan első regényének története szerint azonban, ha egy anya, egy szülő hibázik, a legrosszabban lesz része. A könyv főszereplője, az elvált, elhagyott Frida egy rossz napon két órára magára hagyja a húsz hónapos kislányát, Harrietet. Így kerül a nő a Jó anyák iskolájába, egy javítóintézethez hasonló helyre, ahol azokat a szülőket, próbálják jó útra téríteni, akik valamilyen elítélhető dolgot követnek el a gyerekükkel szemben. Ha a szülők sikerrel járnak, talán visszakaphatják a gyereküket. Fridának nincs más választása, be kell bizonyítania: a rossz anya is jó útra térhet. Megtanulhatja, hogyan legyen jó.

  1. Donatella Di Pietrantonio: Anyám, a folyó

A civilben fogorvosként működő olasz szerzőnő első regényében az idősödő Esperia elveszíti az emlékeit. Lánya gondoskodik róla, aki próbál mindent megtenni azért, hogy anyja az maradhasson, aki. A lány mesél neki a múltról, a gyerekkoráról, a családról, szerelmekről, veszteségről. A mese nyomán megelevenednek a szereplők, és felbukkannak olyan édes és keserű emlékek, amelyek egyszerre teszik széppé és bánatossá is a búcsú perceit. „Az Anyám, a folyó az érzések lassú metamorfózisának erőteljes története, állandó ingadozás szeretet és gyűlölet, nosztalgia és elutasítás között egy anya és lánya közötti megbonthatatlan kötelékben.”

  1. Graham Swift: Anyák napi kimenő

A huszonkét éves, születésekor elárvult Jane Fairchild hat éve dolgozik cselédlányként egy angol birtokon, és titkos szerelmi viszonyt folytat Paul Sheringhammel, a szomszéd földbirtokos fiával. Egy szokatlanul meleg márciusi nap eseményei, amikor a rejtőzködő pár utoljára szeretkezik, örökre megváltoztatják Jane életét. 1924-et írunk, a Brit Birodalom már túlesett a "nagy háború" vérzivatarán, amelyben Sheringhamék két fiukat is elvesztették. Ám a vidéki Angliában mintha mi sem változott volna. Paul éli a dandyk gondtalan életét, amelyhez a cselédlánnyal folytatott viszony is hozzátartozik, s ezt Jane is magától értetődő dolognak tartja. Ahogy a történet bejárja szinte a teljes huszadik századot, egyre többet tudunk meg a lányról - arról, ahogyan szeret, gondolkodik, érez, lát, emlékezik, felfedezi önmagát. Érzéki, izgalmas és mélyen emberi történet.

Hasznos volt?