cikk

Tanulás, fejlődés

Így neveld pénzügyi tudatosságra a gyerekedet

A nevelésnek is alkalmazkodnia kell a digitális fejlődéshez, ebből pedig a pénzügyek sem maradhatnak ki.

Szülőként nem szeretnéd, hogy gyermeked elherdálja pénzét az iskolai büfében?

A pénzügyi tudatosságra nevelésben ezek segíthetnek:

  • kommunikáció a pénz értékéről és annak helyes kezeléséről
  • pénzügyi személyiségteszt vagy társasjáték
  • szülői példamutatás a felelős pénzgazdálkodásról
  • gyakorlati tanulás, például részmunka vállalása 14 év felett
  • pénzügyi applikáció használata

Ma már egyre több gyerek kap zsebpénzt. A magyar szülők 28%-a ad rendszeresen meghatározott összeget a gyerekeinek, amit szabad döntésük szerint költhetnek el a fiatalok. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy a biztosított zsebpénz összege alacsonyabb, mint amit a tinik egyébként elvárnának. Közel egyharmaduk ugyanis havi 20.000 forintnál is többet szeretne kapni. Természetesen a zsebpénz összege a szülők pénztárcájától is függ, de egyre elterjedtebbé vált az önálló kassza a tizenévesek között. A kérdés már csak az, hogy mennyire gazdálkodnak tudatosan ezzel a szabadsággal? És hogyan segíthetünk szülőként abban, hogy ne herdálják el a kapott összeget?

Fogyasztásra hangolva

A közösségi média és az influenszerek áradatában sokszor mi felnőttek is kapkodjuk a fejünket az újabbnál újabb termékajánlók között. Ennek köszönhetően nem egyszer olyan dolgok is landolnak a kosarunkban, amikre egyébként nem lenne szükségünk. Nem csoda, hisz a reklámok és szívélyes ajánlások között könnyen elveszítjük a józan ítélőképességünket. Mindez hatványozottan igaz lehet a gyerekekre nézve. Az elmúlt néhány évben a tizenévesek is meghatározó fogyasztói csoporttá váltak az interneten. A fiúk és lányok vásárlási szokásai azonban különböznek.

Mire költenek a kamaszok?

A 2023-as statisztikák szerint a lányok a szépségápolásra és divatcikkekre költenek a legtöbbet. A használtruha-vásárlás is fénykorát éli, így a 12-25 éves korosztály előszeretettel vásárol online platformokon keresztül ilyen ruházati termékeket. A fiúk ezzel szemben videójátékokat és digitális eszközöket vesznek a leggyakrabban. A tinédzser fiúk 68%-a vallja magát gamernek és 46%-uk vett az utóbbi két évben új konzolt. Míg régen a szülőknek tudomása volt a gyerekek kiadásairól, hiszen a vásárlás többnyire személyesen egy felnőtt társaságában zajlott, addig mára a kiadások nagy része átköltözött az online térbe. Amiről a szülő már csak akkor értesül, ha a zsebpénz hamarabb elfogyott, mint kellett volna.

Miként lehet a pénzügyi tudatosság gyerekjáték?

Jól látszik, hogy az anyagiak terén a régi receptek, amik mellett mi felnőttünk, már nem működnek. Egyszerűen azért, mert azóta hatalmasat változott a világ. Szülőként új, a tinikre szabott stratégiákkal kell előrukkolnunk. A pénzről beszélni nehéz és sokszor száraz is, de nem kell közgazdásznak lenni, hogy lefordítsuk gyereknyelvre a legfontosabb szempontokat. A kamaszok például rajonganak minden olyan eszközért, ami segít jobban megismerni magukat. Így a pénzügyi személyiségtesztek biztosan elnyerik a tetszésüket. EZEN a linken találtok is egy szuper tesztet. De játszva is tanulhatunk a pénz értékéről például az Értem a pénzem társassal, ami letölthető verzióban készült a Pénziránytű jóvoltából.

Emellett fontos, hogy megtaláljuk a kapcsolódási pontot a fiatalokat érdeklő témákban, így tudunk közösen tervezni, illetve rövid és hosszútávú célokat kitűzni. Amiben pedig minden szakember egyetért, az nem más, mint hogy pénzügyi tudatosságot kizárólag akkor tudunk tanítani, ha példaként szolgálunk. Ameddig hetente új csomaggal érkezik a futár az online vásárlásaink után, addig nem tudunk hitelesek maradni. Végsősorban viszont ez lenne a legfontosabb.

TIPPJEINK

  • Az Udemy oldalán kifejezetten gyerekeknek és kamaszoknak készült kurzust találsz a témában.
  • A pénz értékét akkor lehet a legjobban megbecsülni, ha megdolgozunk érte. Ösztönözd a gyereked arra, ha már belépett a megfelelő korba, elmúlt 14 éves, hogy vállaljon részmunkát, akár csak heti pár órában!
  • Próbáljatok ki egy klassz pénzügyi tudatosság appot, például az earlybean-t amivel a gyerek már nagyon korán megismerheti azokat az alapfogalmakat, mint a spórolás, megtakarítás és a többi.

Ha tetszett ez a cikkünk, akkor olvasd el ezeket is: A Föld és a pénztárcád is megköszöni Ezek a skillek lesznek fontosak a gyerekednek a jövőben – spoiler: nem a kódolásra gondolunk

Hasznos volt?